Tips

A bright 68 m² penthouse

A bright 68 m² penthouse

Its striking architecture is the main attraction of this attic, located in Santiago de Compostela. Before of his rehabilitation, the building was an old dairy located on the El Espino farm, a property of the early twentieth century. The architect Víctor Pérez Cotelo took care of transform it into a block of flats, an excellent work that in 2003 earned him the Manuel de la Dehesa prize of the Seventh Biennial of Spanish Architecture. The location of the building, on the one hand next to the Sarela river, and on the other, a few minutes from the Plaza del Obradoiro, allows you to enjoy an environment of green areas in the heart of the city, overlooking the cathedral of Santiago de Compostela . Among all the floors, the attic offered a special charm with the pitched roof supported by an impeccable structure of exposed beams. In addition, the architect replaced much of the walls with floor to ceiling windows to facilitate the passage of natural light, a scarce and precious commodity in the Galician climate.

The owner entrusted the decoration to interior designer Esteban, from the Mix Decor store. The idea was to give the maximum feeling of spaciousness in 68 m2. The distribution contributed to achieving this goal, since the attic It only has two independent rooms: the bedroom and the bathroom. The rest was conceived as a large open area in which living room, dining room and kitchen share the same space. The coatings were also key to enhance the feeling of continuity: the floor was paved with oak slats and the walls were painted white, the same as the ceiling, so that his inclination did not overwhelm the environment.

When decorating the floor, the interior designer gave priority to the architecture over the furniture. The largest furniture, such as bookcases or fitted wardrobes, Whites were chosen to go unnoticed.

The rest of the pieces were chosen in current style and with light lines that did not reduce the prominence of the structural elements. The most relevant example is the dining room chairs that, with their transparent design, do not recharge the space or prevent the view of the landscape. The complements - there are the paintings by Sergio Casas, the cube library that precedes the bedroom or the Murano glass chandelier in the dining room- add personality to an original and character housing.

Advertising - Keep reading below Living room, dining room and kitchen

The living room, dining room and kitchen share the same spacious and open space. This distribution is favored by the architectural characteristics of the house. The roof, gabled and with exposed beams, was painted white to multiply the natural luminosity. De Mix Decor: sofa, coffee table, carpet and Murano glass ceiling lamp. Blanket, from Habitat.

Exposed beams

The main objective of the decoration was to highlight the architectural peculiarities of the floor. Therefore, light furniture was chosen, such as Kartell's transparent chairs (in Mix Decoration). Picture, by Sergio Casas.

The house is in the attic

of a building designed by the architect Víctor Pérez Cotelo. In 2003, the property won the Manuel de la Dehesa prize at the Seventh Biennial of Spanish Architecture.

On the partition that separates the living room from the bedroom,

a modular library of the same color as the wall was placed. Its design, a composition of shelves closed only by one side, is very dynamic. Rafemar Bookstore, for sale in Mix Decoration.

Big windows

The urban landscape is integrated in the interior through the windows. These were equipped with adjustable louvers of metal slats that allow to sift the light and guarantee privacy; when they open, they allow you to enjoy the views. Metal grid armchair (165 x in Mix Decoration).

The windows

On the facade, the wide floor-to-ceiling windows stand out, replacing the walls and facilitating the passage of the faint light of the north.

Integrated kitchen

The kitchen was furnished with low white cabinets so that it was better integrated into the living room. The wall was protected from stains with a tempered glass front. Furniture, from Siematic.

Main bedroom

The bedroom and the bathroom are the only rooms that became independent. In the case of the bedroom, the walls did not rise to the ceiling so as not to hide the exposed beams of the roof, one of the main attractions of the attic. Library of cubes and lamp, of Mix Decoration.

Roof windows

In the bedroom, the bed was placed under a roof window. Although the ceiling is inclined, the white paint with which it was coated prevents the environment from becoming overwhelming. Lingerie, from Habitat. Modiss signature lamps, for sale in Mix Decoration.

Gain space

The setback behind the door was taken advantage of with a bookcase made as it extends to the closet.

The bathroom

It was coated with tiles that mimic gresite. The basin flown allowed to fix under two shelves to store towels. Washbasin, by Vetroarredo. Taps, from Grohe. Meridien toilet, Roca.

Plane and ideas

The light, the absolute protagonist in this floor, is reflected thanks to the light tones that predominate in the decoration. If you like it, try these from Titanlux: ivory 528, vanilla 527 and gray 504.